Innehåll

Wikimedia och pengarna

En kort stund under torsdagsförmiddagen på Wikimania användes till en frågestund med Wikimedia Foundations styrelse. En av de relevanta frågorna, som huvudsakligen fick svar som inte riktigt var svar på frågan, rörde det långsiktiga arbetet för att säkerställa Wikipedias överlevnad rent ekonomiskt. Det är jag i och för sig inte särskilt oroad över: Wikimedia behöver pengar för att överleva, men inte i närheten av så mycket pengar som man samlar in. Vi behöver nog för att hålla servrarna uppe. För någon som tar det huvudsakliga ansvaret för att tekniken inte går ned eller slutar fungera, och gärna någon som kan försvara Wikipedia juridiskt. Resten är en bonus. Då är problemet snarare hur smärtsamt det blir att göra sig av med denna bonus om man skulle behöva. Det är inte särskilt svårt att växa när man får mer pengar. Skära ned, däremot, är inte roligt alls – även om det rör funktioner som en gång i tiden var lyx snarare än nödvändighet.

Någon av styrelsemedlemmarna, jag minns inte vem, gav sig in i en kortare utläggning om Wikipedias, och Wikimediaprojektens, decentraliserade natur, och hur de ekonomiska resurserna skulle spridas ut till dessa decentraliserade delar för att underlätta deras arbete. Problemet är att det inte finns något sätt som är så effektivt för att centralisera en decentraliserad organisation som att ge den pengar. Så snart man har pengar uppstår behovet av byråkrati, beslutsvägar, redovisning. Allt sådant som kväver initiativrikedom.

Det är roligare att driva organisationer som har pengar. Pengarnas effekt på organisationen har däremot nästan alltid sina nackdelar.

Kommentera

Din mailadress publiceras aldrig. Obligatoriska fält markeras med *
*
*